Myter om friskoler

Der findes utroligt mange myter om friskoler i Danmark. Men mange af dem er netop dette – myter. Derfor er det værd at tage et øjeblik til at få bragt nogle af disse myter til jorden og skabe et knap så negativt og subjektivt syn på danske friskoler.

En hårdlivet myte er, at alle friskoler er meget religiøse. Dette er ikke tilfældet. Med en friskole har forældrene mulighed for at have indflydelse på, hvilke værdier friskolen skal have, men dette betyder ikke, at religion pludseligt er det nye sort blandt alle danske friskoler. De dele i landet, hvor folk generelt er mere religiøse, vil også have mere religiøse friskoler – men dette er ikke et generelt billede, der gælder over hele landet.

At friskoler skulle ruinere forældrene er desværre også en ofte stillet påstand. Det er rigtigt, at det koster penge at sende ens børn på friskole i modsætning til en kommuneskole, men det er ikke noget, der vil vælte et normalt budget. Et par tusinde kroner om året vil det koste per barn, men det vil ikke komme nær den pris, det fx koster at sende et barn på efterskolen. Man betaler for at have indflydelse; men det er prisen værd.

Sidst, men ikke mindst, er friskoler berygtede for at ændre prioritering af skoleopgaver til mindre matematik og mere sang. Friskoler har ganske rigtigt ofte mere fokus på skuespil, musik og i det hele taget kreativitet, men det betyder ikke, at matematik, dansk og tysk indtager en mindre fremtrædende rolle. Problemet kan ofte løses ved at være i skole en time eller to ekstra – og i et godt miljø, som en åben og retfærdig friskole, hvor børnene trives, vil dette ikke være et problem for hverken lærere eller elever.

Myterne om friskoler er mange. Men de er blot myter.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: